Camping Lago Maggiore
Lago Maggiore

Lago Maggiore

Lago Maggiore is een prachtig meer dat Italië en Zwitserland verbindt. Het Zwitserse deel ligt in het kanton Ticino. De westelijke oever van het Italiaanse deel ligt in de regio Piëmont, de oostelijke over in Lombardije. Het meer is omringd door Italiaanse dorpjes. Op het meer zijn er vele watersporten te beoefenen. Lago Maggiore heeft zijn naam te danken aan Lacus Verbanus, de oud Romeinse benaming.

Stresa

Bij het Italiaanse meer Lago Maggiore ligt het plaatsje Stresa, een populaire vakantiebestemming onder veel Nederlanders. Het kleine badplaatsje (maar 5.000 inwoners!) heeft een prachtig park: Parco Villa Pallavicino. Het park is eeuwenoud en bedekt met prachtige bloemen. Voor de kleintjes heeft het een dierentuin. Maar wees voorbereid als je naar Stresa gaat, de wandeling er naar toe is namelijk iets langer en steiler dan verwacht!

U kunt Stresa te voet bereiken maar ook per trein. Er rijdt een kleine trein naar Stresa toe en stopt precies bij de villa van het plaatsje. Helemaal op de top van Parco Villa Pallavicino heeft u naast een prachtig uitzicht op het Lago Maggiore een dierentuin. In de dierentuin lopen herten, schapen, lama’s en voornamelijk nieuwsgierige kleine geitjes. Maar ook exotische vogels zoals flamingo’s. In totaal zijn er 40 diersoorten.

In juni staat Stresa in de bloei en kunt u genieten van duizenden prachtige bloemen. De bloembedden zijn prachtig in de zomerperiode met alle vrolijke kleuren. De rozentuin heeft heerlijk ruikende jasmijn. U kunt ook andere prachtige tuinen bezoeken, rondom het Lago Maggiore. Op het meer Lago Maggiore zijn namelijk verschillende eilanden, zoals Isola Madre, met botanische tuinen.

In Stresa is er ook een kabelbaan van Stresa naar Mottarone. Binnen 20 minuten bent u van Stresa naar de top van Mottarone. Op de top heeft u een 360 graden uitzicht, prachtig. De kabelbaan heeft een kleine pitstop bij Alpino, zodat u de Alpine Gardens kunt bezoeken. Eenmaal aangekomen in het plaatsje Mottarone kunt u gebruik maken van de vele wandelroutes.

 

Botanische tuin Brissago

Het eiland Brissago is een prachtige botanische tuin is. Vroeger was het eiland Brissago het thuis van de kleine Italiaanse familie Emden. Het eiland was voor 150 jaar familiebezit. Tot het moment dat de familie Emden besloot het eiland te verkopen aan de overheid. Het eiland Brissago is vandaag geopend voor publiek.  Niemand mag op het eiland wonen, omdat het vandaag de dag een natuurmonument van Italië is. Het heeft prachtige bloemen, waar u lekker een dagje kunt wandelen.

Isola dei Pescatori

Isola dei Pescatori (letterlijk: visserseiland) is een klein eiland in het meer Lago Maggiore. Het eiland, ook wel bekend als Isola Superiore, ligt het meest noordelijk van de drie Borromeïsche eilanden. Isola dei Pescatori is de enige van de drie die het hele jaar door bewoond wordt, door de slechts 32 inwoners. Het eiland is niet meer in handen van de familie Borromeo, in tegenstelling tot Isola Bella en Isola Madre.

De traditionele bezetting van de visserij bestaat nog steeds op het eiland. De authentieke sfeer en gebouwen hebben een populaire bestemming gemaakt van Isola dei Pescatori. Onder dagjesmensen is het eiland erg populair, maar ook uitgebreide bezoeken aan het eiland zijn aan te raden. Naast de hotels, restaurants en cadeauwinkels zijn er boetieks waar veelal ambachtelijke producten worden verkocht.

Botanische tuin Gambarogno

De botanische tuin ligt aan de Gambargno-kant van het Lago Maggiore, op een vlakte in de heuvels tussen Piazzogna en Vairano. Op het eiland zijn er planten, bomen en duizenden kleurrijke bloemen geplant op een oppervlakte van meer dan 17000 m². In totaal zijn er 950 soorten camellia’s, 350 verschillende magnolia’s, azalea’s, pioenrozen en rhododendrons. De botanische tuin is ontworpen en geplant door Otto Eisenhut.

Isola Bella

Isola Bella

Isola Bella is een geweldige plek om te zien. Oorspronkelijk was dit steenachtig eiland met weinig levensmogelijkheden. Het was het thuis van een klein vissersgemeenschap. De gemeenschap bleef groeien en het resultaat mag er zijn. Het paleis dat er staat is prachtig om te zien. Een echte aanrader!

Isola Madre

Isola Madre

Isola Madre is het grootste eiland van de Borromeïsche eilanden. Op het eiland staat een elegante villa omringd door uitgestrekte botanische tuinen. Isola Madre is ook wel bekend als Isola di San Vittore of Isola Renata. Omstreeks het jaar 1100 maakte het eiland deel uit van het verdedigingsnetwerk van Lago Maggiore. Het kasteel, de kapel gewijd aan San Vittore en de achthoekige doopkapel zijn hierdoor verwoest. Slechts twee perkamenten uit 846 en 998 geven de geschiedenis weer. Isola Madre ligt midden in het meer Lago Maggiore, een boottocht is dan ook zeker aan te bevelen!

 

 

Botanische tuin Alpinia Stresa

Botanische tuin Alpinia ligt 800 meter boven het kustplaatsje Stresa. Alpinia is op meerdere manieren te bereiken. Waaronder de kabelbaan Lido Alpino Mottarone of de weg die leidt naar de Mottarone piek. Igino Ambrosini en Giuseppe Rossi creëerden de tuin in 1934. De botanische tuin strekt over 4 hectare. Alpinia heeft één van de mooiste uitzichtpunten van de regio.

Park Villa Pallavicino

De betekenis rust en schoonheid krijgen nieuwe betekenis na een bezoek aan het Parco della Villa Pallavicino. Het landschap is verrijkt door diverse bloemen, planten en dieren. Parco della Villa Pallavicino verleent zich dan ook als adembenemende picknickplek.

Villa Taranto, Pallanza

“Een mooie tuin hoeft niet groot te zijn, maar het moet de realisatie van de droom van je zijn, ook al is het maar een paar vierkante meter groot en is gelegen op een balkon”, aldus kapitein Neil Mc Eacharn, de man die de prachtige tuinen van Villa Taranto heeft geërfd. Vele duizenden planten zijn meegebracht uit de verste uithoeken van de wereld. De tuin is ingericht met deze exotische bloemen en prachtige kunst, met als moulure de bergen en het meer Lago Maggiore. Naast de zeldzame bloemen soorten zijn er ook verschillende soorten vogels in het park te vinden. Elk jaar wordt de tuin door 150.000 mensen bewonderd. De botanische tuin van Villa Taranto is van april tot oktober tot half 7 ’s avonds geopend.